klaverens hus       

                                                                            Loga-png-svart.png 

                                          

Ändra den här texten genom att klicka på "Redigera"

storbritanniens-flagga-2.png

Share |

  

EFTERLYSES:

Vitt utställningspiano från 1899Östlind & Almquists Piano- och Orgelfabrik i Arvika startade 1888 med enbart orgeltillverkning. Efter tio år började man projektera för att utöka sin produktion med pianon och flyglar. Parallellt därmed byggde man ut fabrikskomplexet vid Östra Esplanaden, så att de nya verksamhetsgrenarna skulle rymmas i lokalerna.

Oe-A-vitt-praktpi-kat-1899.jpg Oe-A-vitt-praktpiano-kat-1903.jpg

Ur katalog 1899

  Ur katalog 1903

År 1899 var tillverkningen i full gång och man planerade att delta i världsutställningen i Paris år 1900. För denna byggde man ett piano, som betraktades som ”ett praktprof på konstnärlig möbelindustri” (Nya Dagligt Allehanda 21/12 1899). Det beskrivs som ”utfördt i elegantaste rococostil och skulle med sin hvita lackering, sina fina former, sina delikata förgyllningar och färgtoner, hvilkas emaljglans ger det ett tycke af den materia, som ju är rococons egentliga, porslinet, vara en prydnad för den mest stilenligt inredda salong.”

I fabrikens unga tillverkning av pianon och flyglar såg man på ”detta pianino så att säga” som ”dess mästerprof.” Emellertid kom instrumentet aldrig till Paris utan visades i fabrikens nyöppnade filial i Stockholm 1899 och flyttades senare till filialen i Göteborg, där det finns på en interiörbild från tidigt 1900-tal (före 1910).

Nu undrar vi var som har hänt med detta piano, var finns det i dag? Om någon känner till detta, är vi tacksamma att få veta mer om instrumentets historia.

 

 

 

Hemsida med Sitoo