Damskrivbordsorgel, Östlind & Almquist, (KH 571)

Damskrivbordsorgel, Östlind & Almquist, Arvika, nr 1455, 1895, KH 571

Damskrivsbordsorgel Östlind & Almquist, nr 1455, 1895

Klaverens Hus har förvärvat en praktorgel från Östlind & Almquist i Arvika med serienummer 1455 från 1895 (KH 571). Enligt uppgift har det gjorts två exemplar av denna modell. Så länge vi inte vet var det andra exemplaret är eller om det alls finns kvar, betraktar vi denna orgel som unik. Den har stannat kvar i Arvika, eftersom den såldes på auktion där 1991 till en familj, som sedan innehavt den tills Klaverens Hus blev erbjuden instrumentet.

Det är ett litet smycke till orgel i nyrenässans, fanerad i valnöt med rotfanér i fyllningar och på skivan, medan benen är av betsad al. Själva orgelverket ligger under skrivbordsskivan, och klaviaturen dras ut i spelläge. Notställ saknas, varför man kan förmoda att funktionen av prydnad varit den dominerande. Knäsvällarna av metalltråd är formade som spiraler, en detalj som även finns på andra modeller enligt fabrikens katalog från 1894.

Spegelglaset på överstycket är av samma klara kvalitet som på de dubbla, facettslipade speglarna på den praktorgel från Östlind & Almquist, som sägs ha tillhört ”fabrikörens dotter” (KH 390). Det väcker frågan om även denna orgel varit gjord för privat bruk och funnits hemma hos familjen Östlind i den stora disponentvilla, som alltjämt står kvar snett emot det gamla fabrikskomplexet vid Östra Esplanaden. Orgeln har ingen synlig signering, och hemma visste man ju var den gjorts.

Eva Helenius 2011-03-26